Kaj je kiretaža zob in kdaj jo potrebujete

Kiretaža zob je poseg v zobozdravstvu, ki se izvaja za odstranjevanje mehkih in trdih oblog na koreninskih površinah zob, predvsem v globokih žepkih obzobnih tkiv o čemer več preberite na tej povezavi https://www.doktor1a.com/kiretaza/. Ta postopek se izvaja s pomočjo posebnega instrumenta, imenovanega kireta, ki ga uporablja zobozdravnik. Kiretaža zob se pogosto izvaja v kombinaciji z globinskim čiščenjem (scaling), da se prepreči nadaljnja napredovanje parodontalne bolezni. Izvaja se, ko parodontalna bolezen, ki je okužba dlesni in okoliških tkiv, napreduje do stopnje, ko je potrebno odstraniti obloge, ki se nabirajo na koreninah zob. Ta postopek je potreben, ker se obloge na koreninah zob ne morejo odstraniti z običajnim čiščenjem zob.

kiretaža

Kiretaža zob se lahko izvede z lokalno anestezijo, da se zmanjša nelagodje med postopkom. Po postopku se lahko pojavi rahlo krvavenje in občutljivost zob, vendar se to običajno hitro umiri. Če imate simptome parodontalne bolezni, kot so krvavenje dlesni, občutljivost zob, slab zadah ali zobne abscese, se posvetujte z zobozdravnikom. Če je potrebna, vas bo zobozdravnik napotil na ta postopek.

Čeprav to ni boleč postopek, je pomembno, da se pravočasno posvetujete z zobozdravnikom, saj se lahko parodontalna bolezen nadaljuje, kar lahko povzroči resne težave z zobmi in dlesnimi. Z rednimi pregledi in profesionalnim čiščenjem zob se lahko prepreči napredovanje parodontalne bolezni, kar lahko zmanjša potrebo po kiretaži zob.

Najpogosteje se izvaja pri bolnikih z napredovano parodontalno boleznijo, vendar se lahko izvede tudi kot preventivni ukrep za preprečevanje nastanka oblog in bakterijskega plaka na koreninah zob. Pomembno je, da se kiretaža zob izvaja le po oceni zobozdravnika, saj je lahko nepotrebna pri nekaterih bolnikih, medtem ko je nujna pri drugih.

Vsekakor pa je reden obisk zobozdravnika in dobra ustna higiena ključnega pomena za preprečevanje parodontalne bolezni in drugih težav z zobmi. Redno čiščenje zob in uporaba ustne vode lahko pomagata ohranjati zdravje zob in dlesni, ter preprečujejo kopičenje bakterij in oblog. Če opazite kakršnekoli težave z zobmi ali dlesnimi, se posvetujte z zobozdravnikom, ki bo lahko ugotovil, ali je kiretaža zob potrebna ali pa bo predlagal druge ustrezne ukrepe za ohranjanje zdravih zob in dlesni.