Lovor je sredozemska rastlina z močnim okusom

Lovor prihaja iz Sredozemlja in je ena vodilnih začimb v kulinariki, ko jo vsi poznamo. Dejansko je lovor vsestranska začimba, za katero velja mnenje, da ima zdravilne učinke, je pa zimzelena rastlina, ki ima tudi kar nekaj toksičnih snovi v sebi. Ne enih, ne drugih ljudje ne poznajo dobro, zato je modro preveriti sestavine te rastline v ugledni botanični knjigi. Ta rastlina iz zgodovine velja za simbol zmage in moči, za kar so jo uporabljali Grki. Nabira se ga poleti, ko se ga najbolje suši, saj ima debele mesnate liste, ki se težko posušijo. Mora pa biti dobro in pravilno posušen, da je uporaben.

lovor
Če lovor nabirate in sušite sami pazite, kje ga boste sušili, da bo na zračnem mestu, saj njegova eterična olja lahko povzročijo hud glavobol v zaprtem prostoru. Zato se ga uporablja tudi v kulinariki, ker ima izjemno močan vonj ter okus. Predvsem se ga uporablja za izboljšanje mesnih jedi. Shranjevati ga je treba v temnem prostoru, ki je zračen ter po možnosti v steklenih kozarcih ali v papirnatih in tekstilnih vrečah. Rastlina je uporabna kakšno leto od takrat, ko se jo nabere.
Lovor je visok grm, ki se zasadi sam v toplih krajih tam, kjer je mrzlo, pa ga nekateri gojijo v cvetličnih loncih, vendar pozor, naj ne bo v prostorih, kjer bivate in spite. Ta rastlina ne potrebuje dosti nege, le nekaj vode in rahlo zemljo, da raste. Ne prenese pa zimskih dni in hladnih temperatur.
Lovor sestavljajo evkaliptoli in še druga eterična olja. Ta rastlina pogosto konča v enolončnicah, taka je stoletna navada v kulinariki. Uporabite pa le en list. Dostikrat se ga dodaja k stročnicam, kislemu zelju, repi, juham ali krompirju. Nekateri ga uporabijo tudi, ko vlagajo zelenjavo, saj ima sposobnost naravnega konzerviranja. Kuharji ta list zdrobijo, da ta vonj in okus še močnejša, kar pa ni najbolj priporočljivo in je bolje, da uporabite cel list, ki ga potem odstranite iz jedi.