Filter za bazen in njegova vloga

Filter za bazen je najpogosteje označen kot srce črpalke. S filtriranjem umazanije pa na učinkovit način poskrbi, da je voda v bazenu vedno povsem čista pa tudi zdrava za uporabo. Obenem pa takšen filter preprečuje, da bi umazanija oziroma različne vrste nečistoč zašle v črpalko ali grelec. To bi namreč povzročilo poškodbe, posledično pa tudi precej skrajšalo življenjsko dobo.

Bazenski filter deluje torej v povezavi s črpalko. Kot ključni del filtrirnega sistema črpalka srka vodo ter jo potiska skozi filter. Potem pa na novo prefiltrirano vodo vrne nazaj.

Filter za bazen

V ohišju filtra se nahaja filtrski vložek

Sestavni del filtra je tudi poseben vložek, ki se nahaja v samem ohišju. Izdelan je iz več nizov plisiranega papirja. Takšen papir ujame prav vso umazanijo ter precedi nečistoče. Te je mogoče opaziti že na njegovi površini, in sicer tedaj kadar ga odstranimo iz samega filtra.

Filter za bazen deluje torej tako, da lovi nesnago oziroma umazanijo, medtem ko se voda pretaka skozi njega. Ko je črpalka prižgana, filter praviloma kontinuirano čisti vodo. Posledično se umazanija lahko na izjemno hiter način nabira, še posebej če se ga redno oziroma pogosto uporablja.

Menjava bazenskega filtra

Eno od najpogostejših vprašanj lastnikov oziroma uporabnikov bazenov je, na koliko časa je potrebna menjava filtra. Med vsako uporabo oziroma vsaj enkrat na dva dneva je treba nujno odstraniti filtrski vložek iz samega ohišja filtra. Oba dela je nato treba zelo temeljito očistiti. Sam filter pa je treba zamenjati s povsem novim na vsake nekaj tednov. Pogostost menjave je zlasti odvisna od intenzivnosti uporabe bazena.

Pogosteje kot ga boste uporabljali, pogosteje boste morali čistiti ter menjati filtre. Izjemno pomembno pa je tudi to, da se pred vsakim kopanjem, stuširate. S svojega telesa tako izperete vsa naravna olja, obenem pa tudi vsa druga sredstva. Na takšen način lahko dobro pripomorete k temu, da bodo filtri zdržali nekoliko dlje časa.

Čiščenje filtra za bazen

Na zalogi je treba vedno imeti vsaj en filter za bazen. To v praksi pomeni, da lahko uporabljate enega, medtem ko drugega čistite oziroma perete. Če želite, da bo tovrstna naprava imela čim daljšo življenjsko dobo, morate seveda poskrbeti za povsem pravilno čiščenje.

S cevjo morate najprej temeljito izprati vso umazanijo, še preden se filter posuši. Nato pustite, da se povsem posuši, sledi stresanje filtra, da se odstranijo prosti delci iz tkanine. Filter nato potopite v čisto vodo. Še preden ga postavite nazaj v ohišje, ponovno pustite, da se čisto posuši.